Nieuw Licht op Vitamine D - Dr. Schuitemaker

Schrijver en Uitgeverij van Nieuw Licht op Vit D

'Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten' is een publicatie van Dr. Schuitemaker, waarin hij onderbouwt dat vitamine D al decennialang wereldwijd schromelijk wordt onderschat. In het boek kan je lezen hoe je jezelf met deze vitamine écht kunnen beschermen tegen aandoeningen als osteoporose, kanker, hart- en vaatziekten en mogelijk zelfs tegen diabetes, reuma, multiple sclerose, depressie en tuberculose.

Auteur
: G.E. Schuitemaker, Gert E. Schuitemaker
Uitgever : Ortho Communications & Science BV
ISBN nr : 9789076161105 --- NUR : 860
Bindwijze : Hardback
Aantal Pagina's : 103 (reeds 6e druk in 2015)
Boeken over Vitamine D op Bol.com

 

Dr. Gert Schuitemaker voordracht Vitamine D

Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten

In Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten, van Dr. Gert Schuitemaker + 14 Internationale vitamine D experts, wordt uitgebreid ingegaan op alle facetten van vitamine D.
Op de relatie met onder meer osteoporose, kanker en hart- en vaatziekten.
Op de juiste dagdosis om het risico op deze aandoeningen te verkleinen.
Maar ook op de vermeende 'toxiciteit' van vitamine D.
En bovendien op de manier waarop de farmaceutische industrie de aandacht probeert af te leiden van vitamine D, omdat het nu eenmaal aantrekkelijker is moderne ziekten te behandelen met medicijnen dan ze te voorkomen met voedingsstoffen.

Verband Vitamine D en chronische ziekten

Door de onderbelichte effecten van vitamine D-gebrek kunnen chronische ziekten ontstaan.
Steeds meer mensen brengen hun tijd binnenshuis door en melkproducten worden vaak vervangen door drinken van frisdranken en andere zoetige drankjes. Vette vis -een andere bron van vitamine D- staat gezien de vervuiling en manier van bevissing ook al onder druk.

Het wordt de hoogste tijd dat we gaan aanvullen met een vitamine D supplement om meer ellende te voorkomen. De aanbevolen hoeveelheid van suppletie (tussen de 400I.E en 1200I.E per dag) is nog een stevig discussiepunt.

Er is tegenwoordig een goede onderbouwing voor de relatie tussen een slechte vitamine D-status en verhoogd risico op ontstekingen, osteoporose, periodontale ziekten, hypertensie, psoriasis, Multiple sclerosis, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, reumatoïde artritis, spierklachten en darmziekten.

Uit epidemiologische studies blijkt dat grote bevolkingsgroepen een lage vitamine D-status hebben.
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht en daarnaast vette vis en gevitamineerde voedingsmiddelen.
Door heel wat auteurs wordt de optimale calcidiolspiegels ondertussen gesteld tussen de 70 en 80 nmol/l.

De mechanismen die onder invloed staan van vitamine D zijn: angiogenese, antiproliferatie, apoptose, prodifferentiatie en immuunmodulatie. Hoeveelheden tot 1000 ie per dag (25mcg) zijn nodig om een calcidiolspiegel van 75 nmol/l (30 ng/ml) te handhaven.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Belgie schiet hierin te kort.

Suppletie met vitamine D is veiliger dan men aanvankelijk dacht. In een recente review concludeerde men zelfs dat de veilige dagdosis (50 mcg per dag = 2.000ie) die in Europa en Amerika nu is vastgesteld, verhoogd kan worden naar 250 mcg (of 10.000ie) per dag. Deze conclusie is gebaseerd op onderzoekgegevens van 21 klinische studies waarin de doses varieerden van 10 tot 2500 mcg.(400ie tot 100.000ie)
Deze laatste hoge doseringen waren enkel onder medisch begeleiding.